top of page
  • reijalaurell

Ulkoistettu HR vapautti toimitusjohtajalle aikaa keskittyä asioihin, jotka vain hän voi tehdä – ”Tämä on erittäin kustannustehokas ratkaisu”

Tekninen tukkukauppa H&H Tuonti on käyttänyt kuuden vuoden ajan ulkoistettua HR-palvelua. Kun henkilöstöasiat ja rekrytoinnit hoidetaan sujuvasti sekä ammattimaisesti, voi yrityksen toimitusjohtaja keskittyä muihin tärkeisiin asioihin.


Rakentaminen Suomessa on hiljentynyt. Ammattimaisia sähkö- ja akkutyökaluja, kiinnikkeitä, kiinnitystarvikkeita sekä alipaineistajia myyvän teknisen tukkukaupan H&H Oy:n toimitusjohtaja Juuso Räsänen pohti hiljattain, miten voisi piristää työntekijöitään.


”Muistin lukeneeni, kuinka joissain firmoissa työntekijät saavat harrastaa liikuntaa työajalla. Pohdin heti, että sama voisi toimia meilläkin, joten ideoin asiaa yrityksemme HR-asioita hoitavan Reija Laurellin kanssa. Nyt meillä on alkamassa kolmen kuukauden kokeilu, jossa työntekijät saavat harrastaa liikuntaa aamupäivisin pari kertaa viikossa”, Räsänen kertoo.


Yrityksen Espoossa sijaitsevalle konttorille rakennetaan kuntoilunurkkaus. Työntekijät voivat myös käydä esimerkiksi salilla tai uimassa ennen töihin tuloa. Kokeilun tarkoituksena on saada työntekijöille lisää vireyttä päiviin ja parantaa heidän elämänlaatuaan, jolloin siitä hyötyisi yksilöiden lisäksi koko yritys.


”Usein kun pyörittelen jotakin henkilöstöön liittyvää asiaa, juttelen siitä Reijan kanssa. Joskus kyseessä voi olla työsuhteisiin liittyvä lakitekninen juttu. Toisinaan joudumme pohtimaan vaikeampiakin asioita, joista en voi puhua henkilöstön kanssa. On äärimmäisen tärkeää, etten jää ajatusteni kanssa yksin, vaan minulla on luotettava sparrauskaveri”, Räsänen kertoo.


Onnistuneet rekrytoinnit menestyksen salaisuus


H&H Tuonti on parinkymmenen työntekijän itsenäisesti toimiva yritys, joka kuuluu Tukholman pörssissä listattuun ruotsalaiseen Bergman & Beving Ab -konserniin. Juuso Räsänen on työskennellyt yrityksessä liki 25 vuotta, joista viimeiset vajaat neljä vuotta toimitusjohtajana.


Reija Laurellin edustama HR with you -yritys on toiminut H&H Tuonnin HR-kumppanina vuodesta 2018 alkaen. Uusien työntekijöiden rekrytointi on yksi yhteistyön tärkeimmistä elementeistä.


”Näin pienessä yrityksessä jokaisella työntekijällä on valtava merkitys. Työntekijöiden palkkaamisessa ei ole varaa huteihin, minkä vuoksi Reija hoitaa kaikki rekrytointimme”, Räsänen kertoo.


Rekrytointiprosessissa Räsänen kertoo Laurellille, millainen tekijä yritykseen tarvitaan. Sen jälkeen hän saa eteensä osuvimmat kandidaatit, joista pääsee valitsemaan parhaat haastatteluun.


”Reija tuntee työntekijämme ja kulttuurin, joten hän tietää, millaiset persoonat meille sopivat. Rekrytoinneissa suosimme hybridihakua, eli työpaikkailmoituksen julkaisun lisäksi Reijan tiimi tekee suorahakua. Hakijoiden haastattelut ja yhteydenpito heihin vie aikaa. Me myös haluamme säilyttää hyvän maineen ja vastata kaikille ystävällisesti. Siksi säästän runsaasti aikaa, kun saan pöydälleni ainoastaan parhaat hakijat.”


Kuluneiden vuosien aikana Laurell on ollut mukana rekrytoimassa yritykseen kymmenisen uutta työntekijää. Esimerkiksi toimitusjohtajan vaihdoksen myötä syksyllä 2020 talosta lähti runsaasti syväosaamista.


”Olemme paikanneet sen Reijan kanssa useammalla uudella työntekijällä, joista jokainen on ollut ihan täsmäosuma. Onnistunut rekrytointi varmistaa firman kehityksen jatkumisen ja on myös muulle henkilöstölle iloinen asia.”


Lakisääteiset henkilöstöasiat – check!


Rekrytointien hoitamisen ja toimitusjohtajan sparraustukena toimimisen lisäksi HR with you -yrityksen Reija Laurell hoitaa laajasti H&H Tuonnin henkilöstöasioita. Kun yhteistyö alkoi kuutisen vuotta sitten, hän vietti paljon aikaa paikan päällä yrityksessä ja tutustui sen ihmisiin sekä kulttuuriin.


Sittemmin Laurell on esimerkiksi fasilitoinut tilaisuuksia, joissa esihenkilöitä koulutettiin ja aiemmin myyntijohtajana toimineen Räsäsen myyntiosaamista jaettiin henkilöstölle.


Laurell hoitaa myös H&H Tuonnin lakisääteiset henkilöstöasiat. Alle 30 hengen yrityksessä niihin lukeutuu esimerkiksi työyhteisön kehittämissuunnitelman tekeminen sekä henkilöstön osaamisen kartoitus. Hiljattain tehdyssä työyhteisön kehittämissuunnitelmassa Laurell ideoi työntekijöistä koostetun pienemmän tiimin kanssa, millaisten konkreettisten askelmerkkien avulla yritys suuntaa tulevaisuuteen.


Koko yrityksen henkilöstölle järjestetyssä osaamisen kartoituksessa puolestaan kerättiin osaamisen kehittämisen tarpeet kunkin työntekijän osalta ja luotiin suunnitelma niiden paikkaamiseen. Joillekin se tarkoittaa täydennyskoulutusta, toisille esimerkiksi kollegalta saatavaa oppia.


”Jos nämä yrityksen kehityksen kannalta tärkeät lakisääteiset asiat olisivat omilla harteillani, olisi siinä aika paljon hoidettavaa. Siksi on kätevää, että Reija vastaa niistä. Voin olla kevyin mielin, kun asia on hoidettu perusteellisesti ja henkilöstön parasta ajatellen.”


Sosiaalinen vastuu avainasemassa


Toimitusjohtajan puheessa toistuu usein ”työntekijöiden paras”. Se ei ole ihme, sillä Räsänen on vuosien varrella ymmärtänyt, kuinka yritys on yhtä vahva kuin sen henkilöstö ja kuinka kasvua ei tapahdu ilman osaavia työntekijöitä.


”Siksi yrityksessämme kaikki henkilöstöön ja ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat on priorisoitu korkealle. Meillä ihmisistä huolehditaan ja heihin liittyvät asiat hoidetaan lakien sekä säännösten mukaan. Sosiaalisella vastuulla on minulle valtava merkitys.”


H&H Tuonnin tuote- ja markkinointipäällikkö Sofia Sund on työskennellyt yrityksessä 3,5 vuotta.


”Meillä on tiivis ja matalahierarkinen organisaatio, jossa saan tehdä monipuolisia työtehtäviä ja olla oma itseni. Pyrin käymään toimistollamme Espoossa pari kertaa viikossa, vaikka asunkin Turussa ja voisin tehdä töitä pääasiassa etänä. Haluan nähdä ihmisiä, sillä porukka on niin mahtava ja meillä on hyvä henki”, Sund kertoo.


Hän ei ole ainoa, joka viihtyy yrityksessä. Työntekijöiden tyytyväisyydestä kertova eNPS-luku on H&H Tuonnissa tällä hetkellä 68, mikä on erinomainen lukema. Mittarin asteikko on -100–100.


Tavoitteena perheyrityksen ilmapiiri ja lämpö


Kuuden vuoden yhteistyön aikana Reija Laurell on nähnyt yrityksen toimintaa laajasti. Hänen palvelunsa osti H&H Tuonnin aiempi omistaja ja toimitusjohtaja Martti Laaksonen, joka oli perustanut yrityksen 90-luvun alussa.


”Hän halusi, että toiminnassa on perheyrityksen ilmapiiri ja lämpöä, vaikka oli myymässä elämäntyötään ruotsalaiselle pörssiyhtiölle. Siitä olemme halunneet pitää kiinni”, Laurell kertoo.


Henkilöstöasioiden vastuullinen hoitaminen on tärkeää, sillä ihmisten hyvinvoinnin vaikutuksen tuntee jokainen.


”Tärkein tehtäväni on tukea H&H Tuonnin toimitusjohtajaa, jotta hän onnistuu työssään parhaalla mahdollisella tavalla. Vapautan hänelle aikaa keskittyä isoon kuvaan ja päätöksiin, jotka vain hän voi tehdä. Työntekijöiden hyvinvointi vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen”, Laurell toteaa.


H&H Tuonnin toimitusjohtaja Räsänen suosittelee ulkoistettua HR-palvelua yrityksille, jotka pohtivat ensimmäisen henkilöstöasioista vastaavan työntekijän palkkaamista. Sille ei välttämättä ole tarvetta, kun asiat voi hoitaa ulkoistettuna palveluna.


”Tämä on varsin kustannustehokas ratkaisu. Uskon, että malli toimii hyvin kaikilla kasvuhakuisilla yrityksillä, jotka haluavat panostaa henkilöstöönsä. Välillä tarvitsemme apua enemmän, välillä vähemmän. Reija on todella joustava ja aina valmiina sparraamaan”, Räsänen kiittelee.


Jatkuva palvelu takaa, että asiat hoidetaan suunnitellusti ja ammattitaidolla.


”Siitä on etua, että Reija on ulkopuolinen konsultti, hänellä on paljon myös muita asiakkaita eikä hän ole mukana päivittäisessä toiminnassamme. Näin saamme jatkuvasti raikkaita näkemyksiä. Reija uskaltaa myös haastaa minua, mikä on tärkeää, jotta asiat menevät eteenpäin. Kehitys kuolee, jos kaikki tehdään aina samalla tavalla”, Räsänen perustelee.


Palvelun hyödyntämisessä arvokkainta on kuitenkin se aika, joka Räsäseltä säästyy muihin asioihin.


”Minun roolissani varsinkin tällaisina haastavina aikoina on tärkeintä saada keskittyä yrityksen kehittämiseen ja jokapäiväiseen arkeen. Saan mielenrauhaa ja voitan aikaa itselleni, kun Reija hoitaa HR-asiamme. Kaiken lisäksi porukka tykkää Reijasta, joka on voittanut heidän luottamuksensa.”


Haluatko kuulla HR:n ulkoistamisesta lisää? Soita tai laita viestiä Reijalle! Puh. 040 524 4096, reija.laurell@hrwithyou.fi 

Teksti: Sanna Ala-Seppälä

Kuva: Disa Holmberg

Comments


bottom of page